velikost textu: A A A

Sedm kousků? Teď už radši jen nealko

Liberec - Policisté se napříč celou republikou zaměřili na řidiče pod vlivem alkoholu. Ne každý vyvázl s čistým štítem.

„Řídím, proto piju nealko pivo." Již druhý ročník takto pojmenované dopravně-preventivní akce zamířil do Libereckého kraje.
 
„Tato akce je zaměřena na řidiče, kteří požijí alkohol před jízdou. Všichni řidiči jsou upozorňováni na to, že alkohol za volant nepatří. Jejich reakce jsou většinou pozitivní," sdělila Jana Světlá, koordinátora prevence kriminality Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.
 
V pátek dopoledne si liberečtí policisté počíhali na řidiče v ulici Vratislavická. Každý, kdo měl negativní test na přítomnost alkoholu, obdržel od hostesky Českého svazu pivovarů a sladoven nealkoholické pivo na posilněnou a jednorázový test na přítomnost alkoholu.
 
„Během této akce bylo v Libereckém kraji zkontrolováno už více jak 100 řidičů. Jen u jedné řidičky byla zjištěna přítomnost psychotropní látky," doplnila Jana Světlá, ještě dříve, než se policistům podařilo odhalit dalšího hříšníka. Překvapený řidič nadýchal před objektivy fotoaparátů a kamer téměř 0,4 promile alkoholu. A co na to sám hříšník? „Nadýchal jsem 0,38. Nikdy předtím se mi to nestalo, tak je to pro mě šok. Jedu tady z Proseče změřit střechu a do toho tohle," řekl řidič, který si nepřál uvádět jméno. Podle svých slov si dal večer sedm piv a alkohol nedokázal během více jak dvanácti hodin vyprchat. To však pro něho znamenalo konečnou.
 
„Řidiči je v tomto případě zadržen řidičský průkaz a další jízda je mu zakázána. Dále je sepsáno oznámení magistrátu o dopravním přestupku. Řidiče tak čeká sankce v podobě zákazu řízení na šest až dvanáct měsíců a finanční sankce deset až dvacet tisíc korun," popsala Vlasta Suchánková, policejní mluvčí a pokračuje o nešvaru posledních měsíců: „Stejně jako řidiči vozidel, tak i cyklisté jsou účastníky silničního provozu a na všechny platí zákon o provozu na pozemních komunikacích. V případě, že cyklista usedne na kolo pod vlivem jakýchkoliv psychoaktivních látek, tak se vystavuje postihu. Jejich nejčastějším přestupkem je právě alkohol a absence cyklistické přilby u dětí."
 
Jen během letošního roku policisté v Libereckém kraji evidují přes 2 tisíce dopravních nehod. Zhruba každý desátý řidič je při nehodě pod vlivem alkoholu. „V Libereckém kraji jsme zaznamenali nárůst dopravních nehod, těch je letos přes 2 tisíce. Z toho bylo pod vlivem alkoholu 178 řidičů," potvrdila Jana Světlá. Právě dopravně-bezpečnostní akce mají upozornit řidiče na to, že postihy za jízdu pod vlivem alkoholu nejsou zanedbatelné a dát si před jízdou několik kousků může vyjít pěkně draze.
 
Autor: Michael Daněk