velikost textu: A A A

Heger zmírnil prohibici, možný je i vývoz

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zmírnil prohibici. Na pulty může tvrdý alkohol vyrobený loni a dříve a také lahve s prokázaným původem lihu, takzvaným rodným listem. Možný je také vývoz starších lihovin a těch s prokázaným původem.

Heger předpokládá, že dnešní vyhlášení bude platné několik měsíců, během nichž bude upravena legislativa týkající se výroby a distribuce lihu.
 
„Dnešní opatření považujeme za určitý zlom celé aféry a začátek vývoje směrem k lepšímu," řekl ministr. Zdůraznil, že v další legislativě se chce zaměřit hlavně na ochranu dětí před alkoholem. Chce například výrazně zvýšit pokuty za nalévání alkoholu dětem a zvýšit ceny alkoholu.
 
Ministr chystá zákaz stánkového prodeje alkoholu na tržištích, výjimku by měly třeba tradiční trhy. Za porušení zákona by hrozilo vedle vysokých pokut odebírání živností. Zmenšit by se mělo spotřebitelské balení a změnit kolkování tak, aby se kolky nedaly odstranit. V úvahu připadají i elektronické kolky. Zpřísnit by se mělo značení dokladů o získání lahví, aby jednotlivé lahve byly identifikovatelné a alkohol šel dohledat zpětně.
 
„Budeme také propagovat, aby se v restauracích mohly používat jen lahve se zpětným ventilem, do kterých, co se z nich vylije, nelze nalít zpátky. To láhev o pár korun zdraží," dodal ministr.
 
Úplný zákaz prodeje alkoholu od 20 procent trval v Česku dva týdny. Vyhlášen byl kvůli sérii otrav, které si vyžádaly 26 životů v Česku a několik v Polsku. Celkem se v Česku otrávilo 85 osob. Stále se předpokládá, že v síti je dosud kolem 15.000 litrů závadného alkoholu, proto jistá přísnost trvá, uvedl ministr.
 
Otevřené láhve mají být zlikvidovány
 
Zmírnění opatření vešlo v platnost vystoupením Hegera v celoplošném vysílání televizí. Ministr zdůraznil, že všechny otevřené lahve mají být zlikvidovány, majitelé raritních a drahých lahví budou pro otevřený alkohol moct získat test. Zlikvidován má být i alkohol, pro který se obchodníkům do 60 dnů nepodaří získat doklad o původu lihu. Podobu formuláře určuje nařízení, které dnes dopoledne vyšlo ve Sbírce zákonů. Podrobné informace pro distributory a výrobce, včetně instrukce pro likvidaci alkoholu, dá ministerstvo na svůj web. Občané tam najdou rady a odpovědi na nejčastější dotazy.
 
Kontroly v barech
 
Kontroly se v příštích dnech podle Hegera soustředí zejména na otevřené lahve v restauracích a barech. Pokud se ukáže, že je v nich jiný alkohol se stopami denaturace, bude obchodníkům hrozit trest. Likvidace alkoholu má být provedena podle zákona o odpadech. Dosud hygienici provádějí zhruba 1500 kontrol denně. „Kontrolní činnost během víkendu řádově neklesne," uvedl ministr s tím, že kontrola má být „hodně viditelná".
 
Ministr uvedl, že země opatření konzultovala s Bruselem a také Polskem. Dál bude pracovat meziresortní komise.
 
Na trh bude moct být postupně uvolňován také alkohol letošní s doloženým původem lihu a novými bezpečnostními pásky. Kolky s červeným označením NOVÝ na alkohol vyrobený až po propuknutí metylalkoholové aféry začala celní správa distribuovat výrobcům ve středu.
 
Prohlášení ministra zdravotnictví Hegera ke zmírnění prohibice
 
* Provozovatelům potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby se zakazuje nabízení k prodeji, prodej a jiné formy nabízení ke spotřebě konečnému spotřebiteli lihovin o obsahu etanolu nejméně 20 procent objemových nebo více, včetně tuzemáku a konzumního lihu, které byly vyrobeny po 31.12.2011, pokud nejsou ve všech fázích uvádění do oběhu provázeny dokladem o původu podle nařízení vlády č. 317/2012 Sb., kterým se stanoví formulář dokladu o původu některých druhů lihu, destilátu a některých druhů lihovin.
 
* Dále se provozovatelům potravinářských podniků zakazuje vývoz a distribuce mimo území České republiky lihovin o obsahu etanolu nejméně 20 procent objemových nebo více, včetně tuzemáku a konzumního lihu, které byly vyrobeny po 31.12.2011, pokud nejsou ve všech fázích uvádění do oběhu provázeny dokladem o původu podle nařízení vlády č. 317/2012 Sb.
 
* Provozovatelům potravinářských podniku včetně osob provozujících stravovací služby se přikazuje ve lhůtě 60 dnů ode dne vyhlášení tohoto opatření zlikvidovat podle zákona č.185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, lihoviny o obsahu etanolu nejméně 20 procent objemových nebo více, včetně tuzemáku a konzumního lihu, obsažené ve spotřebitelském balení, jehož otevřením došlo do dne vyhlášení tohoto opatření k poškození nebo přetržení kontrolní pásky, s výjimkou těch lihovin o obsahu etanolu nejméně 20 procent objemových nebo více, včetně tuzemáku a konzumního lihu, u nichž je protokolem o zkoušce z akreditované laboratoře doložena zdravotní nezávadnost.
 
Toto mimořádné opatření nahrazuje mimořádné opatření ze dne 20. 9. 2012, č. j. MZDR 32764/2012, a je závazné okamžikem vyhlášení v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání.
 
Mimořádné opatření bude odvoláno stejným postupem, tedy vyhlášením v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání.
 
Celý text mimořádného opatření včetně přílohy bude vyvěšen na úřední desce Ministerstva zdravotnictví a úředních deskách v sídlech krajských hygienických stanic. Obsah úředních desek bude zveřejněn způsobem umožňujícím dálkový přístup.
 
Přehled událostí kolem otrav metylalkoholem
 
Přehled nejdůležitějších událostí kolem současné vlny otrav metylalkoholem:
 
Přelom srpna a září – Dvojice mužů, kteří stáli podle policie u počátku současné vlny otrav, vyrobila tuny nebezpečné směsi. Použili k tomu legálně nakoupený metylalkohol, určený na výrobu náplně do ostřikovačů.
 
3. září – V Havířově zemřel na otravu alkoholem dvaašedesátiletý muž, jeho o tři roky mladší partnerka byla převezena do havířovské a později do ostravské fakultní nemocnice, kde otravě podlehla také.
 
6. září – Byly zveřejněny první informace o otravách.
 
12. září – Vláda zakázala prodej tvrdého alkoholu ve stáncích. Zákaz se týkal destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu od 30 procent. V tu dobu již měla vlna otrav 17 obětí.
 
14. září – Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR.
 
16. září – Polsko na měsíc zakázalo obchodování s více než dvacetiprocentním alkoholem vyrobeným v ČR.
 
18. září – Prodej lihovin z ČR zakázalo Slovensko.
 
19. září – Evropská komise požádala ČR, aby kvůli smrtícím otravám z pančovaného alkoholu zakázala export tvrdého alkoholu.
 
20. září – Ministr financí Miroslav Kalousek podepsal vyhlášku o nových kolcích, které by měly pomoci odlišit nově vyrobený alkohol.
 
Ministr zdravotnictví Leoš Heger večer zakázal vývoz alkoholu od 20 procent z ČR, a to s okamžitou platností.
21. září – Dovoz alkoholu z ČR zakázalo Rusko.
 
23. září – Policejní prezident Martin Červíček oznámil, že se vyšetřovatelé již dostali k předpokládanému vrcholu pyramidy výrobců alkoholu s metanolem.
 
24. září – Policisté oznámili, že v minulých dnech obvinili dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení.
 
26. září – Vláda zmírnila prohibici; bude možné prodávat a konzumovat tvrdé lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 a letos vyrobený alkohol s prokázaným původem lihu, tedy opatřený takzvaným rodným listem.
 
Likérky začaly dostávat nové kolky.
 
27. září – Prohlášením ministra zdravotnictví Leoše Hegera vešlo krátce po 13:00 v platnost opatření o zmírnění prohibice. Možný je také vývoz starších lihovin a těch s prokázaným původem.
 
Současná série otrav metanolem v ČR v číslech
 
24 – počet dnů od úmrtí první oběti současné vlny otravy metylalkoholem (3. září).
 
26 – tolik lidí již (včetně květnového případu z Havířova) zemřelo v pěti krajích ČR na otravu metylalkoholem.
 
85 – počet potvrzených případů otravy metylalkoholem od začátku současné vlny.
 
9 – v tolika krajích ČR byly zatím potvrzeny případy otravy metanolem, postižené zatím nehlásily Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Královéhradecký kraj ani Vysočina (policie šetří podezření na otravu metylalkoholem u muže v Jihlavě). Na Vysočině však prověřují případ podezření na otravu metylalkoholem u muže hospitalizovaného v Jihlavě.
 
přes 40 – počet lidí, kteří byli v souvislosti s kauzou jedovatého alkoholu doposud obviněni policií.
 
3 – země zakázaly dovoz lihovin z ČR (Polsko, Slovensko, Rusko).
 
8 – téměř osm dní platil zákaz exportu lihovin z ČR, vyhlášený vládou.
 
13 – téměř 13 dnů se v ČR nesměly prodávat lihoviny s obsahem alkoholu 20 procent a vyšším.
 
15,000.000 – zhruba o tolik korun denně přicházeli na čistých tržbách v důsledku prohibice výrobci a dovozci lihovin.
 
15.000 – až tolik litrů nebezpečného alkoholu mohlo být podle policejního prezidenta Martina Červíčka dodáno na český trh.
 
25,000.000 – o tolik korun přicházela státní pokladna denně v důsledku zákazu prodeje lihovin podle odhadu náměstka ministra financí Ladislava Minčiče.
 
Autor: ČTK