velikost textu: A A A

Kampaň Neber druhým budoucnost končí, oslovila téměř 4 tisíce lidí

Alkohol a problematika drog byla tématem preventivní kampaně „Neber druhým budoucnost III“, jejíž první část běžela přes prázdniny a druhá v průběhu září. Do dnešního dne náš tým navštívil téměř 130 provozoven a oslovil kolem 5 200 lidí, kteří se mohli zapojit do vědomostního kvízu na téma alkohol za volantem a získat zdarma alkoholtester. 

 

Klíčovými tématy kampaně a současně rozhovorů s hosty provozoven byla tato:

Upozornění na nebezpečí jízdy pod vlivem alkoholu.

Následky působení alkoholu na lidské tělo v souvislosti s řízením

Upozornění na odbourávání alkoholu v krvi a nebezpečí zbytkového alkoholu v krvi řidiče.

Upozornění na vysoké tresty plynoucí z porušení zákona č. 361/2000 Sb. A právních předpisů týkající v souvislosti s tématem kampaně.

Nepřiměřená rychlost jako nejčastější příčina smrtelných nehod.

Agresivita za volantemAlkohol a jiné návykové látky ovlivňují schopnost řízení motorového vozidla. Alkohol je zcela jasným nepřítelem řidičů a jeho negativní vliv na řízení je zcela prokázán, již od 0,2 g/kg alkoholu v krvi. Řidič již v takovéto lehké opilosti má tendenci více riskovat, hůře například odhaduje vzdálenost, snižuje se schopnost rozeznat pohybující se světla. Vyšší míra alkoholu v krvi pak sebou samozřejmě přináší závažnější problémy a riziko nehody a riziko zranění se významně zvyšuje.           

U drog je problematika ještě složitější s ohledem na různé následky intoxikace různými návykovými látkami. I přesto, že každá droga přináší jiné „potěšení“, vliv na řízení je u všech samozřejmě negativní. Informace, že např. marihuana sice snižuje pozornost a narušuje schopnost udržet trajektorii vozidla, ale vše je pak vyváženo nižší rychlostí, je trochu zavádějící. Snížení rychlosti je samozřejmě jeden z nejvýznamnějších kroků jak snížit riziko nehody, nicméně k vážným dopravním nehodám může dojít i v nižších rychlostech a to zejména tam, kde se setkávají řidiči s chodci nebo cyklisty, tedy ve městech. Že drogy za volant nepatří, je zřejmé. V České republice hrozí řidičům za řízení pod vlivem alkoholu vysoké nejen peněžité tresty, které se mohou vyšplhat až na 50.000,- Kč nebo až na rok vězení.

Tým se v drtivé většině případů setkal u hostů restaurací i u jejich majitelů s pozitivními reakcemi na tuto kampaň. Někteří majitelé restaurací dokonce projevili zájem o opakování této promo akce. Tým se také setkal s nabídkou majitelů restaurací promovat tuto kampaň na jiných, jimi pořádaných akcích.

Zákazníky restaurací zaujala především soutěž a zajímali se i o informace uvedené na letáčku. Zákazníci pak diskutovali k tomuto tématu.Tuto akci hodnotili jako poučnou a přínosnou. Na konci kampaně byla hlavním tématem hovoru i aktuální prohibice.